dimarts, 26 de maig del 2020

AJUNTAMENT DE CALAFELL: PLA DE RESCAT


Aquesta infografia resumeix el Pla de Rescat que ha elaborat l’Ajuntament de #Calafell per fer front als estralls socials i econòmics de la pandèmia. Són 3,3 milions d’euros d’ajuts i inversions, que han consensuat per unanimitat tots els grups polítics municipals. S’aprovaran en el ple extraordinari convocat per dijous al migdia.


dilluns, 25 de maig del 2020

DIJOUS 28M SESSIÓ PLENÀRIA EXTRAORDINÀRIA



L’Ajuntament de Calafell celebrarà, dijous 25 de maig, una sessió plenària extraordinària. Tornarà a ser un ple per via telemàtica, amb els regidors i regidores connectats en línia des dels seus domicilis, ateses les circumstàncies excepcionals d’aquests moments. El ple començarà a les 12 hores i se’n farà l’habitual transmissió en directe per streaming a http://calafell.tv/calafell-tv-directe/.

S’hi aprovarà un pla de rescat local, amb mesures de suport a les famílies i als comerços del municipi. Les modificacions pressupostàries que apareixen a l’ordre del dia corresponen als moviments econòmics per nodrir de fons aquest pla de rescat. L’ordre del dia és el següent:

1. Donar compte de la concurrència de situació de força major per a la realització de la sessió a distància.

2. Proposta creació comissió especial específica sobre l’estudi tècnic i econòmic de redimensionament del servei de neteja viària del municipi.

3. Proposta expedient 3995/2020 modificacions pressupostàries de l’Ajuntament de crèdit extraordinari finançat amb baixes.

4. Proposta expedient 4120/2020 modificacions pressupostàries de l’Ajuntament de suplement de crèdit i crèdit extraordinari finançat amb RLT.

5. Convalidar proposta expedient 3793/2020 modificcions pressupostàries de l’Ajuntament de suplement de crèdit i crèdit extraordinari finançat amb RLT.

divendres, 15 de maig del 2020

REGLAMENT DELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

REGLAMENT DELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS DE L’AJUNTAMENT DE CALAFELL


Antecedents

Els pressupostos participatius estan sent una eina important per a que els veïns i veïnes de Calafell s’iniciïn en la democràcia participativa i s’aconsegueixi l’objectiu de decidir col·lectivament on van a parar part dels diners que es recapten a través dels impostos. Però, alhora, fomenten la corresponsabilitat en la presa de decisions, contribuint a millorar les polítiques públiques i el govern de la ciutat.

D’acord amb el Reglament de Participació Ciutadana, l’Ajuntament de Calafell impulsa els pressupostos participatius per tal que els veïns i veïnes puguin proposar i decidir en què invertir aproximadament l’1% dels recursos ordinaris, en el pressupost del següent any.

Els veïns i veïnes del municipi disposen d’una quantitat que establirà el Ple de l’ajuntament, anualment, per a decidir les propostes que considerin més prioritàries. Prèviament, poden fer propostes per valor inferior a la quantitat que estipuli l’acord de Ple. Tot el procés es farà, de manera digital, a través de la Plataforma Decidim Calafell.

No obstant, en les primeres edicions, la possibilitat de realitzar propostes sense un objectiu global o que no compartien una idea conjunta de municipi, de cap a on volem anar, de què volem ser en el futur, ha fet que es plantegés orientar aquests pressupostos participatius cap a un projecte de municipi comú.

Les polítiques europees i nacionals van encaminades a avançar cap els objectius de desenvolupament sostenible, amb la mirada posada en el 2030, que obligarà als ajuntaments a prendre accions en aquest sentit i a proposar projectes orientats en aquesta direcció, per tal d’aconseguir finançament en les convocatòries de les línies habituals d’ajuts de les diferents administracions.

És per aquest motiu que l’ajuntament de Calafell ha reflexionat i pretén orientar les propostes que surtin de la participació ciutadana en aquesta línia. En paral·lel, s’elaborarà un full de ruta, amb participació ciutadana, que ens permetrà consensuar els projectes que ha d’incorporar aquesta estratègia Calafell 2030. Aquest full de ruta servirà per a impulsar les propostes dels futurs Plans de Mandat del Consistori, fins el 2030.

Però, també, els pressupostos participatius agafen aquesta filosofia i recullen aquelles propostes ciutadanes que permeten avançar en l’agenda 2030 pel desenvolupament sostenible. D’aquesta manera, incorporem les propostes ciutadanes en una estratègia conjunta de municipi, la del Calafell 2030.

L’agost de 2015, 193 països van acordar els 17 objectius següents:

1. Eradicació de la pobresa: Acabar amb la pobresa en totes les seves formes a tot arreu.

2. Lluita contra la fam: Acabar amb la fam i la inanició, aconseguir la seguretat alimentària, millorar la nutrició i promoure una agricultura sostenible.

3. Bona salut: Garantir vides saludables i promoure el benestar per a totes les edats.

4. Educació de qualitat: Garantir una educació inclusiva per a tots i promoure oportunitats d'aprenentatge duradores que siguin de qualitat i equitatives.

5. Igualtat de gènere: Aconseguir la igualtat de gènere a través de l'enfortiment de dones adultes i joves.

6. Aigua potable i sanejament: Garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l'aigua i de les condicions de sanejament.

7. Energies renovables: Garantir l'accés de totes les persones a fonts d'energia assequibles, fiables, sostenibles i renovables.

8. Ocupació digna i creixement econòmic: Promoure un creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, una ocupació plena i productiva, i un treball digne per a totes les persones.

9. Innovació i infraestructures: Construir infraestructures resistents, promoure una industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació.

10. Reducció de la desigualtat: Reduir la desigualtat entre i dins dels països.

11. Ciutats i comunitats sostenibles: Crear ciutats sostenibles i poblats humans que siguin inclusius, segurs i resistents.

12. Consum responsable: Garantir un consum i patrons de producció sostenibles.

13. Lluita contra el canvi climàtic: Combatre amb urgència el canvi climàtic i els seus efectes.

14. Flora i fauna aquàtiques: Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, mars i recursos marins per a un desenvolupament sostenible.

15. Flora i fauna terrestres: Protegir, restaurar i promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, i detenir i revertir la degradació de la terra i detenir la pèrdua de la biodiversitat.

16. Pau i justícia: Promoure societats pacífiques i inclusives per aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar a totes les persones accés a la justícia i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.

17. Aliances per als objectius mundials: Enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar les associacions mundials per a un desenvolupament sostenible.


1. QUI POT PRESENTAR PROPOSTES?

MANIFEST PER DENUNCIAR LA SITUACIÓ DE LA COMARCA


Demanen a la Generalitat que s’incloguin de manera prioritària els quatre punts bàsics per a la recuperació de la comarca en Sanitat, Mobilitat, Ajuts Social i Ocupació en la revisió dels Pressupostos 2020.

13 de maig de 2020.

El Consell d’Alcaldes del Baix Penedès es va reunir ahir de manera extraordinària per analitzar la situació actual i l’afectació que està tenint la crisi sanitària que ha derivat en crisi socioeconòmica a la comarca. Els alcaldes van constatar que s’ha agreujat una situació que ja era poc favorable fa uns mesos. Per això es va crear la Taula pel Baix Penedès des de la qual es va fer públic el greuge continuat que pateix el conjunt del Baix Penedès, que es tradueix en aspectes com una sostinguda baixa inversió per part de les administracions superiors, amb una distorsió entre la necessitat real i el nombre d’efectius pel que fa a mossos, agents rurals, bombers i mestres, entre d’altres, es va reunir novament aquest passat dijous per analitzar l’afectació de la greu crisi sanitària i socioeconòmica provocada pel Covid 19 i com està afectant a la comarca.

La primera actuació de la Taula ja va ser per denunciar i presentar esmenes molt concretes als pressupostos del 2020 de la Generalitat de Catalunya, on la comarca del Baix Penedès rep una quantia insignificant envers les necessitats reals que té. Eren esmenes a diferents departaments de la Generalitat, però es demanaven millores i atenció a quatre accions ben concretes. Totes van ser desestimades al Ple del Parlament. 

Durant la reunió del Consell d’alcaldes, un òrgan del Consell Comarcal del Baix Penedès, es va redactar i aprovar un manifest per ser aprovat per tots els plens municipals de al comarca i pel Consell d’Alcaldes del Consell Comarcal del Baix Penedès. principalment es demana, després de l’aprovació del Pressupost 2020 de la Generalitat de Catalunya, i de la anunciada pròxima revisió pel govern de la Generalitat, que s’inclogui en l’esmentada revisió, de manera prioritària quatre punts bàsics per a la recuperació de la comarca:

-Les inversions necessàries per millorar la sanitat a la comarca. Destacant les actuacions pendents a l’Hospital del Vendrell d’ampliació del servei d’Urgències, consultes externes, hospital de dia, llits d’hospitalització, de pal·liatius i de llarga estada i aparcament.

-Dotar a la comarca d’un Pla específic amb els recursos econòmics per a la recuperació socioeconòmica del Baix Penedès que prioritzi el foment de l’ocupació en tots els municipis.

-La necessitat d’incrementar els recursos personals i econòmics per a les àrees d’atenció a les persones en risc de vulnerabilitat.

-La bonificació al 100% dels peatges habituals (anar i tornar en 24h) a la C32 en els trams que connecten la comarca amb altres punts com són les entrades a la mateixa autopista i el peatge de Cubelles. 

Finalment també es demana que s’atenguin el conjunt de propostes plantejades el passat mes de gener a la Taula del Baix Penedès (mobilitat, política industrial, sostenibilitat, medi natural, etc.) Aquest manifest signat per tots els alcaldes es farà arribar a la Generalitat de Catalunya i als membres de la Taula pel Baix Penedès.

Tan el President del Consell Joan Sans, com el Vicepresident Jaume Casañas valoren satisfactòriament els acords assolits pels alcaldes i van subratllar la importància de la Taula del Baix Penedès com l'espai de trobada, consens i unió per sumar esforços per impulsar el Baix Penedès. A més, Joan Sans també va recalcar la importància de la unitat d’acció de tots els partits del territori per exigir un pla de xoc per a la Comarca.

dimecres, 13 de maig del 2020

DEMÀ DIJOUS, SESSIÓ PLENÀRIA ORDINÀRIA



L’Ajuntament de Calafell celebrarà, dijous 14 de maig, una sessió plenària ordinària. Tornarà a ser un ple per via telemàtica, amb els regidors i regidores connectats en línia des dels seus domicilis, ateses les circumstàncies excepcionals d’aquests moments. Tanmateix, perquè els plens recuperin certa normalitat, aquest dijous tornarà a fer-se, com en l’anterior sessió, el torn d’intervenció de la ciutadania, al final de la sessió. Les persones que vulguin intervenir, hauran d’enviar les seves preguntes o queixes al correu electrònic alcaldia@calafell.org, fins a 24 hores abans.

El ple començarà a les 17 hores i se’n farà l’habitual transmissió en directe per streaming a http://calafell.tv/calafell-tv-directe/. L’ordre del dia és el següent:

1. Donar compte de la concurrència de situació de força major per a la realització de la sessió a distància

2. Aprovació acta anterior
2.2. Ple2020/5 ordinari 23/04/2020

3. Proposta de modificació de l'article "1. Àmbit personal i territorial" de l'actual conveni col·lectiu del personal laboral de l'Ajuntament de Calafell per als anys 2018-2023 (codi de conveni núm. 43001562011997).

4. Donar compte al ple de la corporació del decret d'alcaldia núm. 2091 de data 2 d'abril de 2020, de definició de l'organigrama municipal.

5. Donar compte al ple de la corporació del decret de l'alcaldia núm. 2307 de data 24 d'abril de 2020, d'aprovació de les directrius i normes internes per a la represa gradual i segura d'activitats de l'administració municipal per al millor servei a la ciutadania en la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19.

6. Donar compte al ple de la corporació del decret de l'alcaldia núm. 2311 de data 24 d'abril de 2020, d'aprovació del protocol d'actuació del personal municipal amb motiu de l'estat d'alarma i les seves pròrrogues, declarat pel reial decret 463/2020, de 14 març, per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, per salvaguardar la seguretat i salut laboral de tot el personal que presti els seus serveis de forma presencial.

7. Donar compte al ple de la corporació del decret de l'alcaldia núm. 2312 de data 24 d'abril de 2020, de mesures complementàries d'actuació per la represa d'obres i serveis

8. Donar compte al ple de la corporació del decret del tinent d'alcalde de l'àrea de serveis interns núm. 2313 de data 25 d'abril de 2020, d'aprovació dels plans de contingència presentats pel personal responsable i visats pel comitè de coordinació dels plans de contingència, per la prevenció i protecció en l'àmbit laboral dels riscos de propagació i contagi del (COVID-19).

9. Donar compte al ple de la corporació del decret del tinent d'alcalde de l'Àrea de Serveis Interns núm. 2381 de data 1 de maig de 2020, d'aprovació dels plans de contingència presentats pel personal responsable i visats pel comitè de coordinació dels plans de contingència, per la prevenció i protecció en l'àmbit laboral dels riscos de propagació i contagi del (COVID-19). Setmana del 4 de maig de 2020.

10. Donar compte de la informació a subministrar sobre el compliment de les previsions establertes a l'article 104.BIS LRBRL sobre el nombre de llocs de treball reservats a personal eventual. 1r trimestre de 2020.

11. Donar compte de la liquidació del pressupost de l'exercici 2019 i incorporació de romanents de crèdit a 31/12/2019 de l'Ajuntament de Calafell.

12. Donar compte de la liquidació del pressupost de l'exercici 2019 i incorporació de romanents de crèdit a 31/12/2019 de l'OAM Fundació Castell de Calafell.

13. Donar compte del decret de l'alcaldia núm. 2020/2183 de data 15/04/2020 corresponent a la proposta d'acord en relació amb l'aprovació del pla pressupostari a mig termini pel període 2021-2023.

14. Donar compte de l'informe de tresoreria sobre el període mig de pagament a proveïdors corresponent al primer trimestre de l'exercici 2020.

15. Donar compte de l'informe de tresoreria sobre el compliment dels terminis de pagament en el primer trimestre de 2020, d'acord amb la llei 15/2010, de 5 de juliol, de modificació de la llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials.

16. Aprovació definitiva pla especial urbanístic de sòl dotacional parcel·la c/ Torredembarra 23-29 casa colònies Artur Martorell (II).

17. Aprovació inicial del reglament dels pressupostos participatius

18. Ratificar l'acord pres per decret d'alcaldia núm. 2172/2020 on s'aproven les bases complementàries d'urgència, en el marc de la situació d'alarma davant la pandèmia de COVID-19, per a la convocatòria de concessió de prestacions socials de caràcter econòmic per a situacions d'especial necessitat i/o urgència social en els serveis socials de l'Ajuntament de Calafell per a l'any 2020.

19. Moció que presenta el grup municipal de la CUP per la derogació de la LRSAL i la llei d'estabilitat pressupostària com a mesura necessària per afrontar la nova crisi social i econòmica.

20. Moció d'alcaldia de l'Ajuntament de Calafell d'adhesió al manifest dels alcaldes i les alcaldesses del Baix Penedès per impulsar socioeconòmicament la nostra comarca.

21. Donar compte de les resolucions dictades des del darrer ple municipal (2225 a 2479).

22. Donar compte de les actes de la junta de govern local (13, 14 i 15).

23. Precs i preguntes.

divendres, 8 de maig del 2020

SUBVENCIONS PER ADAPTAR ELS GUALS



Nova mesura per facilitar la regularització de les entrades de vehicles, tot i les dificultats econòmiques causades per la Covid-19

La junta de govern local de l’Ajuntament de Calafell, celebrada aquesta setmana per via telemàtica, ha aprovat la concessió de subvencions perquè els guals adaptin l’accés de vehicles per la vorera. Per poder rebre ajut, caldrà que l’adaptació es faci amb algun dels tres models homologats per l’Ajuntament. I també que els beneficiaris ja tinguin una llicència de gual, prèviament atorgada.

Amb aquesta línia de subvencions, l’Ajuntament vol ajudar veïns i comunitats en una despesa que els titulars de guals no regularitzats saben que han de fer des de 2016, però que ara pot ser una dificultat, atesos els efectes socials i econòmics de la Covid-19

Són subvencionables tots els treballs i obres que s’hagin d’executar per tal que les vorades i rasants de les voreres compleixin amb les prescripcions dels models homologats (model 1, model 2 i model 3). Aquests tres models corresponen a l’amplada de la vorera.

L’import de l’ajut dependrà de la partida pressupostària disponible, que serà d’uns 12.000 euros, i es distribuirà entre les sol·licitants d’acord amb el tipus de model de rampa que hagin de construir o adaptar. Els imports màxims són els següents:

Model 1: l’import màxim serà de 100 euros
Model 2: l’import màxim serà de 300 euros
Model 3: l’import màxim serà de 200 euros

Aquests ajuts pal·liaran el cost d’adaptar el gual, que pot oscil·lar entre els 500 i els 800 euros, segons el model. És un esforç econòmic important. Per això, l’Ajuntament e Calafell va aprovar, ja el 2016, una modificació de l’ordenança de guals que va establir un període de cinc anys per normalitzar els centenars i centenars de passos de vehicles irregulars, amb la possibilitat d’acollir-se a beneficis fiscals municipals. La convocatòria d’ajuts estarà oberta fins a l’1 d’agost de 2021, quan acaba la moratòria.