La Fundació Humana ha recollit 58.160 kg de tèxtil usat a Calafell i Segur de Calafell durant l’any 2017. Aquesta xifra representa un lleuger augment respecte a l’any anterior. I les tones recollides al nostre municipi representen, gràcies al reciclatge i reutilització, un estalvi de 184,3 tones de CO2 a l’atmosfera.
Les xifres de recollida estan en fase d’estabilització després de la fota estirada que va haver-hi l’any 2015, coincidint amb l’ampliació del nombre de punts de recollida. A Calafell, la Fundació Humana hi té instal·lats 23 contenidors ubicats en llocs de fàcil accés. Els ciutadans hi dipositen la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen i als quals se’ls hi pot donar una segona vida. És un servei gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus sòlids urbans.
En opinió de Àgata Soler-Roig, responsable de l'àrea de Recollida d'Humana a Catalunya, “cada vegada hi ha més interès per part de la ciutadania i de les administracions per a reduir la quantitat de residus i allargar la vida de la roba que està en bon estat. Mitjançant la recuperació de la roba usada, disminuim el volum de residus impropis que acaben en altres fraccions, a més de possibilitar-ne la reutilització i recuperar-ne les matèries primeres”.
Segons Soler-Roig, aquesta tasca “dota a aquests recursos d'una finalitat social, ja que la roba que que dipositem és un actiu que, gestionat degudament, esdevé motor de progrés al territori i generador de fons per a la cooperació al desenvolupament a l'hemisferi Sud”.
La roba dipositada en els contenidors d'Humana tenen dues destinacions: al voltant del 60% es tracta a les plantes preparació per a la reutilització de la Fundació (tres: a Madrid, l'Ametlla del Vallès i Granada) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge.
Les peces tractades tenen les següents destinacions:
–El 62% es prepara per a la reutilització: el 13% es destina a les botigues secondhand d'Humana al país i el 49% s'exporta, principalment a l'Àfrica, on és venut a preus de mercat per a generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.
–El 28% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció).
–El 6% es destina a valorització energètica.
–El 4% s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final: són productes que no es poden reutilitzar, ni reciclar ni valoritzar energèticament.
La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic: a més de recuperar les peces, evitem el seu dipòsit en un abocador contribuint a la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (GEI). Cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada