dissabte, 1 d’abril del 2017

NOVA JUNTA - NOUS PROJECTES


ABRIL 2017

JULIOL 2011

FEBRER 2008

Gairebé 10 anys han transcorregut entre aquestes 3 fotografies. La primera és d'avui mateix, amb alguns membres de la nova junta executiva, que ens hem reunit avui. La segona pertany a la junta de 2011. La tercera és de la primera junta quan, oficialment, AVSU va ser reconeguda oficialment com a associació veïnal 7.3.2008.

AVSU, com a associació veïnal, va quedar registrada al febrer de 2008. Però l'embrió de l'associació es va començar a gestar el novembre del 2007, degut a un increment d'un 150% de l'import del transport escolar.

A nivell particular, un grup de veïns es va dirigir al llavors alcalde accidental, Josep Parera, de manera espontània i aquest els va convocar a una reunió urgent aquell mateix dia a la tarda. Es va acordar, en aquesta reunió, donar un temps de moratòria a l'increment mentre es reorganitzaven les parades d'autobús de recollida dels escolars.

A la reunió amb Parera va estar present el llavors regidor d'urbanisme de Calafell, Ramon Ferré, que va suggerir que s'associessin els veïns de forma organitzada per a ser escoltats. No aconseguint res més, excepte aquesta moratòria, es va organitzar una manifestació i, en acabar, diversos veïns van decidir que sí, que havia de constituir-se una associació perquè fossin ateses, de forma organitzada, les reivindicacions. I així va néixer AVSU el 2007.



El febrer de 2008 va quedar registrada a l'ajuntament i a la Generalitat com a Associació de Veïns. De la junta executiva original, 4 membres continuen al peu del canó.

La relació amb el govern de llavors, presidit per l'alcalde Jordi Sánchez, va ser tempestuosa i difícil, sense entendre encara avui els motius. Es veia el moviment veïnal com un enemic al que batre en lloc d'un grup amb el qual mantenir un diàleg fluid.

Sota el mandat de Sánchez, AVSU, tot i això, va aconseguir dur a terme algunes activitats com regals per als nens en reis, una campanya solidària perquè els veïns amb menys recursos gaudissin encara que fos un parell de dies a la setmana d'uns descomptes importants gràcies a la colabració dels comerços que va tenir un gran èxit amb més de 700 persones adherides, que es van beneficiar d'això i va tenir un reconeixement per part de l'ajuntament. Es va negociar una rebaixa important en la zona blava per als residents (20 cts l'hora) que encara segueix vigent. Es va fer pressió mediàtica i es va aconseguir un semàfor en un pas de vianants de la C31 molt perillós, es va aconseguir que es fessin els treballs de neteja de les franges de seguretat forestals, es van demanar descomptes en el Vilarenc per a residents (l'empresa va dir que sí i Sánchez que no), es va plantejar la reordenació dels carrers de Segur i altres antigues reivindicacions, varem muntar una protesta amb el comerç de Calafell per la competència deslleial dels manters.

A mitjans de 2008, l'AVSU va iniciar una activitat conjunta amb el Bloc de Segur, llavors amb 8 membres que publicaven diàriament, alguns d'ells es van associar a AVSU i va començar la "etapa mediàtica" a les xarxes socials. Això va anar en augment amb la col.laboració de Websegur, en temes com el carril bici i el canvi de sentit del carrer Marca Hispànica, la retolació dels rètols invisibles dels carrers de Segur, i entre 2009 i 2011, els contactes amb premsa, ràdio i televisió, van aconseguir donar ressò mediàtic a aquells temes del municipi que es quedaven, estranyament, estancats. També hi va haver molt de soroll amb el POUM i molt interès polític creat per uns quants que buscaven rèdit polític i enterbolir el moviment veïnal.

I van arribar les eleccions. Amb el canvi de govern, passant a ser alcalde Olivella, la cosa va anar a pitjor. En els plens es volia silenciar els membres de l'associació en més d'una ocasió i les peticions i propostes eren contestades amb un "això ja ho mirarem".

AVSU va modificar també la seva junta. La primera presidenta havia estat Sonia Mirambell, el 2010 David Gómez havia passat passar a ostentar el càrrec i el 2011, l'administrador del Bloc de Segur, Pere López Nevot, va ser nomenat president pels membres de l'Associació, fusionant gairebé bé el Bloc i l'AAVV . L'etapa de Sánchez va ser difícil, però la d'Olivella va superar la barrera de l'impensable.

Olivella deia (quan era a l'oposició, que les AAVV eren positives). Fins i tot, havia fet declaracions de suport a actes reivindicatius de l' AVSU (top-manta, POUM, etc). Però, de bon començament, ja no va sintonitzar quan va començar a governar. Per començar, l' AVSU reivindicà la Participació Ciutadana al carril bici i el resultat va ser horrorós. Una reunió a porta tancada, en una mesa de treball, a les dependències municipals de Segur, amb accés restringit a un membre per associació, sense permetre prendre imatges, ni filmar la reunió, expulsant a veïns que havien vingut a escoltar. Al grup de 10 persones només havia un ciclista convocat i, al veure que la "participació" consistia en escollir una de les 4 opcions que presentava l'ajuntament, va marxar.

Llavors va ser una guerra constant. A cada resposta negativa del govern, apareixien les televisions, els diaris, tot el que estigués a l'abast per fer-nos escoltar i fer paleses les mancances i queixes dels veïns. I l'ajuntament, emprenyat però sense dialogar. AVSU era un corcó, perquè havia ajudat a  crear noves associacions i això va ser mal entès per l'ajuntament. 
Es va demanar un Consell de Seguretat Ciutadana, que encara no s'ha fet però al menys es va aconseguir tenir reunions trimestrals amb altres asssociacions juntament amb Mossos i Policia Local (mai va aparèixer l'alcalde) que el regidor de Seguretat Ciutadana, Clavero, va trencar unilateralment l'abril de 2014 perquè no va complir una promesa feta i li van molestar les crítiques. Es va lluitar contra les gosseres il.legals que no complien la llei, es van demanar més semàfors a la C31, es va demanar que els precs i preguntes fosin retransmesos per ràdio, en conjunt amb altres associacions de Calafell es van donar els passos per crear la Coordinadora de Calafell amb el suport de tots els partits polítics (excepte CiU) i cada petició era un calvari. I moltes més coses, però no volem fer sang, només un recorregut per la memòria. Forma part del passat.


Entre unes coses i altres, hem recollit signatures per canviar la zona blava, per posar semàfors a la C31, perquè no s'enduguessin la policia de Segur, pel POUM, per la C31 i els peatges, per les ambulàncies, perminvar els efectes de les inundacions, etc, etc, etc...



Noves eleccions, nou canvi de govern i de moment, -de moment-, sabem que està en marxa un Reglament de Participació Ciutadana, hem demanat que s'actualitzi a la web municipal el registre d'associacions que no s'ha tocat des de fa anys, se'ns ha promés a les associacions que hauran pressupostos participatius i que en moltes de les intervencions de les associacions, les decissions preses no serien de caràcter consultiu sinó vinculant. Cal a dir que la relació d' AVSU amb l'actual alcalde, quan era regidor d'urbanisme entre 2007 i 2011, va ser molt difícil però a base de diàleg entre 2012 i ara, ha millorat força. Participa, des de bon començament, juntament amb regidors i partits polítics (fins i tot que no són de Calafell) en les reunions de la Coordinadora cada 15 dies. Ha tornat a posar en marxa la relació de les AAVV (particularment AV Propietarios de Segur, AVAP i AVSU) amb la junta de Seguretat, amb la presència del regidor de Seguretat Ciutadana Triadó, els caps de Mossos d'Esquadra i el de Policia Local. Ha promés que la Participació Ciutadana serà un fet.

Hi ha esperances dipositades en que la participació sigui real. El pròxim dilluns podrem parlar amb més rigor i propietat ja què en el ple municipal sortirà aquest tema. D'ara endavant, AVSU tindrà un minim de dos membres al públic de les sessions plenàries per decisió presa en la junta que hem celebrat avui.

I a veure què passa...