divendres, 6 d’abril de 2018

NEIX LA XARXA D´OCUPACIÓ DEL BAIX PENEDÈS


La Xarxa d'ocupació del Baix Penedès s'ha presentat a la seu del Consell Comarcal del Penedès, com un projecte que per primer cop aglutina totes les entitats de la comarca que intervenen en matèria d'ocupació i que han creat una xarxa de treball per posar en marxa una interlocució única, directa i coordinada, per donar una resposta integral i eficient a les necessitats laborals del territori.

L'objectiu general d'aquesta Xarxa d'ocupació del Baix Penedès, és la realització d'un pla pilot i innovador per millorar l'ocupabilitat de les persones aturades i ajustar-ne el perfil professional al requerit per les empreses. Com a objectius específics es pretén impulsar i estructurar el treball conjunt en l'àmbit de l'ocupació, a través de la creació d'una xarxa de treball, i coordinar les entitats públiques en matèria d'ocupació per donar una resposta integral. També es preveu l'augment del coneixement del teixit empresarial de la comarca, identificació d'oportunitats laborals i definició de nous perfils professionals demandats i la prestació d'una atenció integral i personalitzada a la totalitat dels participants de la Xarxa. Per últim, aquest projecte també vol millorar les competències professionals de 75 persones aturades amb dificultats per trobar feina i capacitar-les per optar als nous llocs de treball i capacitar el personal tècnic dels serveis d'ocupació per optimitzar l'acció.

El projecte Xarxa d'ocupació del Baix Penedès pretén, en essència, crear una veritable xarxa d'ocupació a la comarca amb la participació de tots els ajuntaments. Alguns amb els respectius serveis d'ocupació (El Vendrell, Calafell, L'Arboç, Cunit i La Bisbal del Penedès) i la resta mitjançant el Consell Comarcal del Baix Penedès, tot utilitzant un projecte pilot per atendre 75 persones. Un grup de persones aturades amb veritables dificultats per trobar feina que comptarà amb metodologies innovadores a la zona basades en una atenció integral i intensa de la persona. Bàsicament el programa se centra en capacitar a persones en situació d'atur des de fa entre 6 i 12 mesos, que tinguin més de 30 anys, sense formació postobligatòria i amb ocupacions anteriors elementals i amb motivació per trobar feina. D'una banda es milloraran les competències transversals en accions grupals de suport i, d'una altra, la possibilitat de rebre capacitació especialitzada en àmbits requerits a la comarca.

Aquest projecte innovador neix precisament a la comarca amb més afectades per l'atur. En el pic més alt de la crisi el Baix Penedès liderava les llistes d'aturats/des amb una taxa del 25% desocupació. Actualment, tot i registrar un 15% d'atur, la comarca continua estan a la cua de l'ocupació al país. Però també es detecten altres elements significatius com la dificultat de la població aturada de la comarca per trobar nous llocs de treball.

El 90,4 % de les persones aturades de la comarca registrades a les oficines de treball no tenen estudis professionals especialitzats. El 31 % de les persones aturades en la seva activitat anterior desenvolupaven tasques elementals (reposadors/es, treballadors/es domèstics, vigilants, peons, etc.). El col·lectiu de 45 a 54 anys de la comarca representa el 26,4 % de les persones aturades. Tot i els resultats positius en els darrers anys, les entitats públiques del territori, evidencien la necessitat de conèixer més a fons les característiques el teixit empresarial, a fi de poder definir correctament les polítiques per donar-li resposta. És important atendre els perfils professionals requerits.

També hi ha un desencaixament entre la demanda de persones treballadores i la qualificació de les persones que cerquen feina. Les activitats professionals més punteres del territori -que generen molts llocs de treball- majoritàriament estan ocupades per persones de fora de la comarca. I es detecta la necessitat de millorar la coordinació i la cooperació entre les entitats públiques del territori per donar una resposta integral a l'ocupació a fi d'optimitzar les oportunitats per a la dinamització econòmica i ocupacional de la comarca.

El projecte de la Xarxa d'ocupació del Baix Penedès té un cost de 199.000 euros, subvencionat el 75% pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social i el Servei d'Ocupació de Catalunya. El 25% restant del pressupost l'aporten els 14 municipis de la comarca que participaran aquest pla.

Durant aquest primer any del projecte es realitzaran unes actuacions de diagnosi i de capacitació laboral per donar resposta a les necessitats i activitats específiques detectades a les empreses del territori. Centrades en els àmbits professionals de: Soldador/a, Auxiliar de cambrer/a de pisos i Operari/a industrial logística.

Cadascuna de les accions de capacitació tindrà una durada aproximada de 120 hores amb activitats didàctiques especialitzades i d'altres de transversals com són: la cerca de feina, el medi ambient, els riscos laborals i la igualtat d'oportunitats. En aquest sentit, el caràcter eminentment pràctic et proporcionarà competències de tipus professional, lligades al lloc de treball. Com a complement a l'acompanyament individualitzat es realitzaran uns seminaris/tallers ocupacionals en què de manera col·lectiva es treballarà: l'autonomia en el procés de trobar feina; el desenvolupament de competències transversals necessàries en el mercat laboral actual i l'adquisició de seguretat i confiança.

La presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, Eva Serramià, que ha exercit de portaveu institucional de totes les corporacions implicades, ha destacat l'element fonamental que és el Consell d'Alcaldes per dur a terme aquest “pla pilot que expressa la voluntat de lluitar contra l'atur i evitar el risc de la pobresa estructural”. Maria Jesús Sequera, consellera comarcal d'Ocupació, ha posat de relleu la implicació de tota la comarca per realitzar un treball conjunt en matèria d'ocupació, coordinar-lo, per poder transmetre un benefici molt més ampli a la població, sobretot pel col·lectiu de persones aturades que per la seves característiques tenen dificultats d'inserció laboral. 

A la presentació de la Xarxa d'ocupació del Baix Penedès també hi van participar Ester Cañís, coordinadora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament del Vendrell, que va destacar que aquest programa és innovador pel que fa a la metodologia, “considerem que treballant de forma coordinada podem tenir més capacitat per detectar les oportunitats que genera el territori i articular la resposta de forma molt més eficaç”. Per la seva part, Jezabel Ruiz, responsable del Departament de Treball de l'Ajuntament de Calafell, que també va assistir a la presentació va concretar que “aquesta formació no es realitzarà en una aula, si no que es farà directament a l'empresa. D'aquesta manera les persones es capaciten en el què el mercat laboral està demanant, però a un nivell més pràctic”.

Les persones aturades i les empreses interessades en participar en aquest projecte poden realitzar la seva sol·licitud a través de la pàgina xarxaocupaciobp.cat on trobaran un formulari que es dirigirà al servei d'ocupació municipal corresponent.
Accés a la web en aquest enllaç

Cap comentari:

Publica un comentari