dijous, 22 de març del 2018

QUAN COMENÇA LA PROHIBICIÓ DE GOSSOS A LES PLATGES TARRAGONINES?



Quan s'acosta la temporada alta és molt difícil trobar una platja on poder passejar amb els nostres gossos o on els nostres animals de companyia s'hi puguin banyar. La gran majoria de platges del Camp de Tarragona tenen prohibida l'entrada als gossos durant l'estiu, mentre que durant la temporada baixa en la majoria hi podem anar a passejar amb el nostre gos.

Precisament és ara, al voltant de la Setmana Santa, quan comença la prohibició d'accés d'animals domèstics i de companyia en bona part de les platges tarragonines. Ara bé, en la resta de municipis la prohibició comença cap al mes de juny, quan s'inicia la temporada de bany. La resta de l'any, a més, és obligatori dur els animals lligats quan passegin per la platja i recollir-ne els excrements.

Malgrat tot, hi ha alguns municipis que han habilitat zones específiques per tal que els animals hi puguin anar a passejar, o fins i tot hi ha platges senceres on els gossos hi són benvinguts. A les comarques de Tarragona, hi ha mitja dotzena de platges on els gossos hi són admesos en temporada alta. 

Tarragonès

A les platges de Tarragona està prohibit que els gossos hi passegin des de l'1 d'abril fins al 15 d'octubre. La resta de l'any els gossos poden passejar lliurement, però sempre han d'anar al costat del seu amo i lligats amb la corretja. 

A Salou, la prohibició comença la setmana abans de Setmana Santa i s'allarga fins al 31 d'octubre. A la resta de l'any sí que poden passejar lliurement per totes les platges del municipi però els seus propietaris han de vigilar que els animals no molestin i netejar els excrements de la sorra.

Pel que fa a Vila-seca, l'ordenança municipal és la més restrictiva i es prohibeix la circulació i la permanència d'animals a les platges. En aquest cas no s'especifica dates ni condicions, per la qual cosa la prohibició —que afecta qualsevol tipus d'animal— és general i durant tot l'any.

Baix Camp

A Cambrils, la prohibició que els gossos puguin passejar per les platges s'estén de l'1 d'abril al 31 d'octubre. Això sí, el municipi compta amb una platja per a gossos des del 2016. Es tracta de la que hi ha a la desembocadura de la Riera d'Alforja.

A les platges de Miami Platja (Mont-roig del Camp) la normativa és més permissiva. La presència de gossos està prohibida en temporada turística. Ara bé, les dates en aquest cas van de l'1 de juny al 30 de setembre. I la prohibició no contempla el dia sencer sinó l'horari comprès entre les 8 del matí i les 10 de la nit. A més el municipi va estrenar ara fa un any una platja per a gossos. Es tracta de la platja de la Punta del Riu, a la desembocadura del riu Llastres.

A l'Hospitalet de l'Infant, la presència de gossos a les platges està prohibida de l'1 d'abril fins al 31 d'octubre, amb l'excepció de gossos guia, que poden acompanyar els seus amos invidents en tot moment. A la resta de l'any, la presència de gossos està permesa, sempre que els propietaris vigilin que la conducta de l'animal és la correcta i no molestin als altres usuaris de l'espai.


Baix Gaià

A les platges de Torredembarra, Altafulla i Creixell, els animals domèstics no poden accedir a les platges durant la temporada de bany, la qual que es determina de nou cada any, però que comença al voltant del mes de juny. El motiu pel qual els gossos no poden accedir a la platja és que es vol mantenir la bandera blava. 

Pel que fa a Roda de Berà, està prohibit l'accés de gossos a l'aigua i la sorra de qualsevol de les platges del municipi durant tot l'any. Malgrat que en altres municipis els gossos hi poden accedir fora de la temporada de bany, en el cas de Roda de Berà tampoc hi poden passejar.

Baix Penedès

Als municipis de Calafell i Cunit està prohibida l'entrada de gossos a la platja durant la temporada alta, és a dir, des de la Setmana Santa fins a l’1 de novembre. En temporada baixa, han adaptat les seves normatives per permetre l’entrada dels gossos. Aquest tema va ser molt debatut, ja que es temia que l’entrada de gossos a les platges podia comportar la pèrdua de la bandera blava.

Finalment, l’alcalde va poder confirmar que, si es fa en temporada baixa, la bandera no perilla. A Cunit els gossos poden passejar entre novembre i Setmana Santa, fins i tot deslligats, sempre que no siguin potencialment perillosos, els quals han d'anar lligats i amb morrió. 

Al Vendrell la normativa no permet, de moment, que els gossos estiguin a la platja, ni a l’estiu ni a l’hivern. Arran d’una protesta veïnal que es va fer l’any passat, es van crear tres àrees d’esbarjo, una a cada platja —Sant Salvador, Coma-ruga i el Francàs— una iniciativa amb la qual es vol donar resposta a aquesta demanda. Tot i això, de cara al futur el consistori no descarta replantejar l’entrada dels gossos en temporada baixa, encara que haurien d’anar lligats, ja que és el que marca la normativa de la bandera blava.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada